Marjatilayrittäjä Noora

Marjatilayrittäjä Noora

Nimi: Noora Räsänen
Ammatti: Marjatilayrittäjä
Koulutus: FT, biologian ja ympäristötieteen ala
Työpaikka: Kolarinpellon marjatila
Yrityksen kuvaus: Marjatilallamme viljellään avomaalla mansikkaa ja vadelmaa noin 10 ha alalla, lisäksi meillä on viljelyn ohessa mehiläis- ja metsätaloutta. Peltoa, joka ei ole marjojen viljelyssä hyödynnämme mehiläisten hunajakasveilla sekä viljelykierrossa.

Mistä sait kipinän alalle?

Tila, jota viljelemme ja asutamme, on kotitilani. Pienestä asti olen ollut mukana tilan töissä, kipinä maatalousammattiin ja tilan jatkamiseen syttyi vasta kunnolla liekkeihin tavattuani mieheni opiskeluaikaan. Yliopisto-opintojen aikana innostus viljelyä kohtaan kasvoi vuosi vuodelta, kunnes löimme tilakaupat lukkoon vuonna 2013. Mansikan viljely on minulla ”selkärangassa” ja olisi todella vaikea kuvitella elämää ilman mansikkaa.

Tyypillinen työpäivä?

Sellaista ei juuri ole! Kasvukaudella, etenkin alkukaudesta töitä riittää pelloilla ja työntekijöiden majoitustiloissa. Viljelykierron mukaan valmistellaan pellot joko kylvökuntoon tai istutuskuntoon mansikalle tai vadelmalle. Kauden edetessä etenkin mansikalla riittää rivivälin ajoa, vaikka kellon ympäri. Marjanviljelyssä on paljon käsityötä, joten käsipareja tarvitaan, että pellot saadaan hoidettua sekä marjat kerättyä ja pakattua kuluttajille. 

Sadonkorjuuaikaan työpäivä alkaa kello 6:00 aamulla ja kestää iltapäivään kolmeen tai neljään. Sen jälkeen tilalla vierailee vielä asiakkaita marjojen haussa ja työntekijöillä voi olla asioita, jotka täytyy hoitaa, joten työtä on ihan iltamyöhään asti. Tätä kiivainta kautta kestää noin yhdestä kuukaudesta kahteen, jonka jälkeen tahti hieman helpottaa ja siirrymme hunajan linkoukseen sekä syystöiden pariin. 

Parasta työssäsi?

Vaihtelevuus ja monialaisuus, ikinä ei tule samanlaista kesää tai talvea. Jatkuva oppiminen sekä lisäksi kesällä kasvukauden seuraaminen on mukavaa. Viljely vaatii pitkäjänteisyyttä ja hyvien muistiinpanojen tekemistä. Kaiken onnistuminen on hyvin pitkälti avomaaviljelyssä kiinni sääolosuhteista. Lisäksi saa olla tekemisissä monenlaisten ihmisten kanssa, niin kollegoiden, työntekijöiden ja asiakkaiden.

Tulevaisuus?

Näyttää mielenkiintoiselta ja haastavalta. Täytyy osata muuttua hyvällä tavalla ja itselleen uskollisella tyylillä ajanhengen mukaan. Emme tiedä, kuinka ilmastonmuutos lopulta vaikuttaa viljelyyn. 

Toivon, että yhä useampi kiinnostuisi mitä maatiloilla tehdään.

Terveiset nuorille?

Vaikka tila onkin sidottuna yhteen ja samaan paikkaan, on elämä rikasta ja vaihtelevaa, sillä ympärillä tapahtuu kokoajan. Vuoden kierto luo vaihtelua työrytmiin ja töihin. Jos on pienintäkään kipinää viljelyä kohtaan, en voi kun suositella alaa! ​