Sianlihan tuottajat

Nimet: Riitta Hedman-Partanen ja Juha Partanen
Työpaikka: Ikälän tila, Heinämäen kylä, Pielavesi
Lapset: Matti, Mikko ja Mari
Harrastukset: Yhdistystoiminta, metsästys
Opinnot: Juha: Maatilateknikko, Maatilatekninen koulu, Suonenjoki; Maatalousteknikko, Ahlmanin maanviljelijäopisto, Tampere. Riitta: Maatalous- ja metsätieteiden maisteri, agronomi, Helsingin yliopisto

Yrityksen kuvaus: Tilan tuotantosuunta on sianliha ja tällä hetkellä sikalassa on 750 lihasikaa ja peltoalaa on 127 ha. Sikalan toiminnasta vastaa Juha, Riitta toimii sivutoimisena opettajana luonnonvara-alan oppilaitoksissa. Tila työllistää kasvukauden aikana yhden työmiehen.

Tilan historia?

Tila on ollut Partasen suvun hallinnassa vuodesta 1933. Juhan isovanhempien vanhemmat ostivat Ikälän, ja tilalla asuu nyt kolmas sukupolvi. Juhan vanhemmat jatkoivat 1970-luvun alussa lypsykarjatilan pitämistä, mutta vaihtoivat tilan tuotantosuunnan sikatalouteen vuonna 1975. Riitta ja Juha muuttivat Ikälään vuonna 1993 sukupolvenvaihdoksen yhteydessä.

Tilan työt?

Lihasikalan päivittäiset työt tehdään yleensä klo 7–8 ja 18–19. Työt sisältävät ruokintakoneen, eläinten ja hakelämmityksen valvontaa sekä tuotantotilojen puhtaanapitoa. Ruokintakone jakaa ruuat neljä kertaa päivässä, alkaen aamulla klo 7.00 ja lopettaen illalla klo 19.30.

Muita tilan työtehtäviä ovat esimerkiksi sikojen teuraaksi laittaminen ja uusien sikojen vastaanottaminen, sikalan pesu sikojen vaihtuessa, sekä pelto-, metsä- ja paperityöt. Eläinten rehuksi kasvatetaan ohraa, vehnää ja kauraa.

Tulevaisuus?

Tilan tavoitteena on hankkia lisää maata mahdollisuuksien mukaan ja jatkaa peltojen salaojittamista. Lannan tuomat mahdollisuudet, kuten bioenergia sekä mahdollinen laajentaminen ovat myös tärkeitä asioita tulevaisuudessa.

Terveisiä nuorille?

Maanviljelijä tarvitsee monipuolista osaamista ja koulutusta. Ammattitaitoisella maanviljelijällä on hyvät mahdollisuudet sijoittua työelämässä muihinkin työtehtäviin.

Yrittäminen vaatii uskoa omaan tekemiseen ja yrittämiseen, ja maatalous on ollut edelläkävijänä atk:n hyödyntämisessä yritystoiminnassa. Tilakokojen kasvaessa maatilat tarvitset ammattitaitoista työvoimaa, joka on laaja-alaisesti koulutettua.

Teksti: Kristiina Klemetti ja Elina Janatuinen
Kuvat: Elina Janatuinen